Υπερηχο-
τομογραφία

Υπερηχοτομογραφία

Η υπερηχοτομογραφία αποτελεί διαγνωστική μέθοδο που βασίζεται στη χρήση υπερήχων. Είναι  μία γρήγορη , ανώδυνη, ακίνδυνη και χαμηλού κόστους εξέταση.

Σήμερα τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα παράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε τη διάγνωση σε ένα πλήθος από παθολογικές οντότητες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουν εφαρμογή στη μελέτη οργάνων και αγγείων που παλαιότερα δεν ήταν εφικτή. Νέες μεθόδους αποτελούν  η ελαστογραφία και η χρήση σκιαγραφικών ουσιών στην υπερηχοτομογραφία.

Σημαντική είναι η εμπειρία του κτηνιάτρου για τη σωστή και κατάλληλη χρήση της κάθε μεθόδου. Κάθε σύστημα μπορεί να απαρτίζεται από διαφόρων τύπων ηχοβολείς (κεφαλές), όπου κάθε ένας έχει διαφορετική εφαρμογή. Οι σημαντικότεροι ηχοβολείς που πρέπει να διαθέτει ένα σύστημα είναι οι  Linear, Convex, Micro- convex και Phased- Array. Κυριότερες εξετάσεις αποτελούν το υπερηχογράφημα κοιλίας, καρδιάς, θυρεοειδούς, θώρακος και μυοσκελετικού. Ευρεία είναι η χρήση της υπερηχοτομογραφικής καθοδήγησης στη βιοψία ιστών ή FNA με το ζώο να βρίσκεται υπό ηρέμηση ή αναισθησία ανάλογα με το  περιστατικό. Η σωστή προετοιμασία του ασθενούς ζώου όπως το καλό κούρεμα της εξεταζόμενης περιοχής και η νηστεία του ζώου πριν το υπερηχογράφημα κοιλίας αυξάνουν την ποιότητα της εξέτασης.

Στην Alphavet υπάρχουν δύο υπερηχοτομογραφικά συστήματα, τα οποία χειρίζεται εξειδικευμένος κτηνίατρος  υπερηχολόγος, πλήρως εξοπλισμένα με πολλούς ηχοβολείς για την κάλυψη όλων των περιστατικών καθώς και ειδικό πρόγραμμα για την εφαρμογή σκιαγραφικών ουσιών. Υπερηχοτομογραφία κοιλίας, καρδιάς, θώρακος, τραχήλου, αγγείων, μυϊκού ιστού, τενόντων είναι μερικές από τις συνήθεις εξετάσεις που εφαρμόζονται. Οι καθοδηγούμενες  FNA ή βιοψίες γίνονται παρουσία κτηνιάτρου αναισθησιολόγου που  μπορεί να ελέγχει την κατάσταση του ζώου ώστε η εξέταση γίνει με επιτυχία.

Για το ραντεβού και οδηγίες για την προετοιμασία του ζώου πριν την εξέταση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2106201459